وکیل ارث
وکیل ارث به وکیل پایه یک دادگستری گفته میشود که نسبت به تمام قوانین حوزه حقوقی و کیفری اطلاعات جامع و کامل دارد؛ ولی عمده تخصص خود را در زمینه قانون مدنی و مباحث مربوط به ارث و مصادیق مربوط به آن که بسیار گسترده و پیچیده هستند گذاشته است.
مسائل مربوط به ارث امروزه در جامعه ما بسیار فراگیر شده است و اغلب دعاوی خانوادگی را بحث ارث پوشش میدهد و خانوادههایی که معمولاً بر سر مسائل مربوط به ارث به مشکل برخورد میکنند به جهت آگاهی نادرستی که در خصوص مسائل مربوط به ارث و موانع آن دارند و این که نمیدانند در کدام طبقه ارث قرار میگیرند و چه کسانی حاجب آنها برای دریافت این اموال هستند دچار مشکلات زیادی میشوند و گاهی به دلیل سرخود عملکردن در این زمینه و نگرفتن مشورت از وکیل ارث روند رسیدگی به پرونده اختلافی آنها طولانی و جدای از هزینههای مالی از نظر روانی تحت فشار زیادی قرار میگیرند؛ به همین دلیل مراجعه به وکیل ارث میتواند بهترین اقدام برای افرادی باشد که در خصوص تقسیم ترکه به مشکل خوردهاند و خواهان این هستند که در کمترین زمان به نتیجه مثبت دست پیدا نمایند.
طبقات ارث در قانون مدنی
افراد در ارث در دو حالت نسبی و سببی از یکدیگر ارث میبرند.
ماده ۸۶۲ قانون مدنی در خصوص ارث بیان میدارد که طبقات ارث به سه دسته تقسیم میشود:
- پدر و مادر، فرزندان و نوهها
- پدربزرگ و مادربزرگها، خواهر و برادر و فرزندان آنها
- عموها، عمهها و خاله، دایی و فرزندان آنها
قبل از تقسیم ترکه متوفی چه دیونی باید پرداخت شود
مطابق ماده ۸۶۹ قانون مدنی قبل از آن که ترکه متوفی بین وراث تقسیم گردد باید دیون متوفی پرداخت شود:
- هزینه کفن میت
- دیون و واجبات مالی شخص متوفی
- آن چه که در وصیتنامه میت ذکر شده است تا ثلث ترکه بدون اذن وراث و مازاد بر ثلث ترکه با اذن وراث
شرایط و موانع ارث در قانون مدنی
وکیل ارث بیان میدارد که در قانون مدنی از مواد ۸۷۵ تا ۸۸۵ در خصوص شرایطی که طبق آن افرادی از دریافت ارث محروم میشوند صحبت شده است که به مهمترین آنها خواهیم پرداخت:
- اولین شرط از دریافت ارث زندهبودن وارث در حین فوت مورث است و اگر زنی باردار باشد فرزند او در حالتی ارث میبرد که نطفه او زمان فوت منعقد شده باشد و زنده متولد گردد.
- قتل از موانع به شمار میآید و اگر فردی مورث خود را بهعمد بکشد از دریافت ارث محروم میشود.
- فردی که کافر باشد از فرد مسلمان ارث نخواهد برد و اگر فرد متوفی کافر باشد باز هم وراث کافر ارث نمیبرند و مسلم ارث میبرد.
- بعد از آن که زوجین یکدیگر را لعنت نمودند از هم ارثی نخواهند برد و فرزندی که به موجب انکار لعنت شده نیز از پدر و پدرش از او ارث نمیبرد.
- شخصی که تحت عنوان ولد زنا است از والدین خود ارث نمیبرد؛ ولی اگر حرمت رابطه که فرزند ثمره آن میباشد نسبت به یکی از والدین ثابت و نسبت به دیگری در حالت اکراه و شبه زنا نباشد فرزند فقط از آن طرف ارث میبرد.
حاجب و انواع آن در قانون
وکیل ارث بیان میدارد که مطابق ماده ۸۸۶ قانون مدنی حجب به حالتی گفته میشود که بهواسطه بودن وارث دیگر فرد از دریافت ارث بهصورت جزئی و یا کلی محروم میشود.
حجب در قانون به دو قسمت تقسیم میشود:
حالت اول: محروم شدن از کل ارث است که در آن فرد به طور کلی از دریافت ارث محروم میگردد مانند: برادرزاده که به جهت بودن برادر یا خواهر متوفی از ارث محروم میشود.
حالت دوم: در این حالت فرد وارث پایینترین حد ارث را میبرد؛ ولی به طور کل از ارث محروم نمیشود؛ مانند این که شوهر به جهت وجود فرزند برای همسرش از دریافت نصف ترکه به ربع آن تنزل پیدا میکند.
مراحل تقسیم ارث به چه شکل میباشد
وکیل ارث بیان میدارد که درخواست و تقسیم ارث نیازمند طیکردن مراحلی است که مطابق قانون باید حتماً طی شود و وکیل ارث نیز میتواند کلیه امور مربوطه را به عهده بگیرد:
- اولین اقدامی که ورثه متوفی برای تقسیم ارث باید انجام دهند دریافت گواهی انحصار وراثت میباشد، در این جا مرجع صالح در خصوص صدور گواهی انحصار وراثت شورای حل اختلاف است.
- در خصوص دریافت گواهی انحصار وراثت هر یک از ورثه متوفی در وهله اول میتوانند بهصورت شخصی درخواست تقسیم سهم خود را نمایند.
- وکیل ارث برای دریافت گواهی انحصار وراثت مدارکی را لازم می داند که باید توسط فرد درخواستکننده به مرجع صالح داده شود که این مدارک شامل:
یک) گواهی فوت متوفی و مدارک شناسایی او
دو) تنظیم استشهادیه در دفتر اسناد رسمی
سه) عقدنامه در صورتی که متوفی متأهل باشد
چهار) مدارک شناسایی کامل ورثه متوفی
- در دادخواست صدور گواهی انحصار وراثت این امر که اموال متوفی محدود و یا نامحدود است نیز باید ذکر شود، در این جا محدود به اموالی که کمتر از ۵۰ میلیون باشد و نامحدود به اموال بیش از ۵۰ میلیون گفته میشود.
- شورای حل اختلاف بعد از آن که درخواست مذکور را دریافت نمود بنا بر آن چه که در قانون امور حسبی آمده است درخواست فرد متقاضی را در یک نوبت در یکی از روزنامه های محلی آگهی میکند و اگر در مدت یک ماه اعتراضی در این خصوص نشود شورا در این خصوص اقدام به صدور گواهی مینماید.
- بعد از آن که این گواهی صادر شد درخواست کننده تقسیم میتواند مطابق این گواهی از ترکه متوفی ارث خود را درخواست نماید و تمامی این مراحل توسط وکیل ارث متخصص در کمترین زمان و هزینه انجامپذیر خواهد بود.
هزینه وکیل ارث چقدر میباشد
تعیین میزان حقالوکاله وکیل در هر پروندهای ابتدا با توجه به پیچیدگی و جزئیاتی که دارد تعیین میشود؛ یعنی وکیل ارث در جریان مشاوره بعد از بررسی مشکل مراجعهکننده و آگاهی از آن که موضوع ارث مطرح شده تا چه میزان دارای پیچیدگی میباشد و چقدر باید برای رسیدن به حق فرد تلاش نماید میزان حقالوکاله و سایر هزینههای مربوطه را مشخص مینماید؛ در این خصوص تعرفه قانونی خاصی وجود ندارد و طرفین در این خصوص میتوانند هر نوع توافقی را که لازم باشد انجام دهند و مطابق آن مبلغی را مشخص نمایند، شما نیز میتوانید با مراجعه به مؤسسه حقوقی رهنمون ضمن دریافت مشاوره در خصوص راههای تقسیم ارث و دریافت ارث از میزان هزینه وکیل آگاهی پیدا کنید.
سوالات متداول
زن و شوهر از یکدیگر میتوانند ارث ببرند؟
بله مطابق ماده ۸۶۴ قانون مدنی هر یک از زن و شوهر که به هنگام فوت دیگری زنده باشند میتوانند ارث ببرند.
چه افرادی مطابق قانون حاجب ندارند؟
پدر و مادر، فرزندان دختر و پسر و زوجین حاجب ندارند.
در طبقهبندی ارث افراد همگی از متوفی ارث میبرند؟
خیر مطابق ماده ۸۶۳ قانون مدنی وارثین هر طبقه زمانی ارث میبرند که از طبقه قبل کسی نباشد.
اگر شخصی مفقود باشد ترکه او بین وراث تقسیم میشود؟
تا زمانی که فوت فرد مفقود شده ثابت نگردد و مدتی که باید عادتاً فردی زنده باشد منقضی نشود ترکه او تقسیم نمیشود.
زن از دیه شوهر خود مطابق قانون ارث خواهد برد؟
بله از آن جایی که دیه جز اموال مرد محسوب میگردد بعد از فوت او جز ترکه او محسوب شده و زن نیز از آن ارث میبرد.
در خصوص درخواست تقسیم ارث بحث مرور زمان مطرح میشود؟
خیر در خصوص درخواست تقسیم هیچ مدت زمانی مشخص نشده است و هر یک از وراث هر زمان بخواهند میتوانند درخواست ارث نمایند.
قتل مورث در هر حالتی رخ دهد باز هم از موانع ارث محسوب میشود؟
بله قتل چه بهتنهایی چه با مشارکت و مباشرت و تسبیب باشد عامل منع ارث است.
زمانی که ورثه تصمیم بر انتقال ملک غیرمنقول مورث را به نام خود داشته باشند باید چه اقدامی انجام دهند؟
مطابق ماده ۳۷۴ قانون امور حسبی باید گواهی انحصار وراثت که در آن سهام مشخص شده است را به اداره ثبت تحویل دهند.